Vânătoarea cascadei în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, România
Partea cea mai grea: ajungerea acolo!
Parcul Național Cheile-Beușnița (Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița în limba română) se află în județul Caras-Severin, în sud-vestul României. Este țara lacurilor carstice unice albastre și a altor fenomene carstice, peșteri și tuneluri și cel mai lung defileu din România. Și cascade. Nu foarte mari, dar foarte frumoase, multe!Drumețiile în acest parc sunt satisfăcătoare și ușoare datorită diferențelor de altitudine reduse. Atingerea capului de traseu a fost de obicei cea mai dificilă activitate a zilei pentru noi, deoarece drumurile sunt de foarte proastă calitate. Deplasarea orașului Oravița către satele minuscule Sasca Română și Sasca Montana este doar un coșmar. Am avut senzația că singura funcție reală a drumului este aceea că ceva ar trebui să conțină acele găuri mari. Am condus foarte încet și cu atenție pentru a nu ne deteriora mașina.
Drumurile către Anina și Cascada Bigăr (pe partea opusă a parcului) au fost excepțiile. Drumul 57B este bine, este obișnuitul drum sinuos printr-un peisaj minunat, cu dealuri, păduri și sate mici. Nu că peisajul nu este minunat în partea de vest a parcului. Însă atenția noastră s-a concentrat asupra găurilor.
Frumusețe naturale unice: lacuri, chei, cascade
Odată ce ne-am parcat mașina și ne-am aventurat pe trasee, nu mai erau lucruri de care să ne plângem. Mai devreme sau mai târziu, am sfârșit mereu să mergem de-a lungul unui pârtie limpede, cu cascade de travertin și bazine de albastru profund.
Parcul național are două lacuri carstice unice, Ochiul Beiului și Lacul Dracului (Lacul Diavolului). Ochiul Beiului se află la doar 3 metri adâncime. Apa ei provine dintr-un izvor carstic, de aceea are o culoare albastră lăptoasă foarte spectaculoasă. De asemenea, nu îngheață niciodată. Lacul Dracului are 12 metri adâncime și s-a format după prăbușirea unei peșteri. Cu toate acestea, nu putem spune multe despre culoarea sa, deoarece nu am putut ajunge la ea până la urmă (mai multe despre asta mai târziu).
Am găsit mai multe cascade frumoase pe fiecare traseu pe care l-am explorat, dintre care patru au și nume proprii: Beușnița, Văioaga, Șușara și Bigăr - aceasta din urmă este cea mai cunoscută.
Drumeția perfectă dacă ai doar 1 zi
Am petrecut două zile și jumătate de drumeție în Nera Gorge-Beușnița. Am explorat mai multe trasee mai scurte și mai lungi și acum știm care este traseul nostru preferat (hah, ocazie rară).
Poate fi alcătuit din părți ale rutelor pe care le-am făcut separat. Dacă trebuie să alegem o singură drumeție în acest parc, aceasta ar fi. Cu toate acestea, este o excursie de o zi întreagă, mai ales dacă petreci ceva timp la fiecare cascadă.
Deci care este acest traseu? Acesta include calea pitoresc prin tunelurile Nera și cea mai frumoasă plimbare cu lacul Ochiul Beiului și trei cascade pe drum.
Începe cu Sasca Romana. Există un indicativ rutier care indică „Tunelurile”. Urmați asta, dar nu vă așteptați la o parcare semnată sau la un traseu. Tocmai ne-am lăsat mașina la capătul satului unde puteam găsi spațiu. Ar trebui să cauți apoi podul suspendat.
Atracție 1: Defileul Nera
Treceți podul suspendat pe Nera. Apoi, căutați semnul cu dungi roșii care vă conduce prin tuneluri. Este cea mai pitorească secțiune a drumeției Nerei Cheile și durează până la Podul Bei. Nu uitați să vă opriți regulat pentru a vă bucura de priveliști și pentru a face tone de poze.
Apropo, Podul Bei este accesibil și cu mașina. Puteți merge chiar mai departe în parc, cu toate acestea, există o taxă de intrare pentru utilizarea acestui drum.
Atracție 2: Cascada Văioaga
După Podul Bei, drumeția noastră perfectă părăsește defileul Nera. Fâșia galbenă este marcajul de urmat de acolo și se desfășoară de-a lungul unui pârtie cristalină din pădure. Cascada Văioaga a fost prima noastră oprire. Ne-am plimbat până în partea de jos a căderilor pentru cele mai bune vederi.
Atracție 3: Ochiul Beiului
De la Cascada Văioaga am mers pe lângă pârâu. Încântătoarele mici cascade de travertin se succed, iar copacii verzi luxuriante se reflectă în bazinele mari stâncoase. Da, este atât de frumos pe cât sună. (Adăugați câteva păsări cântând.)
După aproximativ 45 de minute, am dat peste o altă cascadă. Este una mai mare, cu mai multe cascade, și nici măcar nu ne dăm seama de numele acesteia. Fie că are un nume deloc. Ar merita unul. Dacă vă pare rău să-l părăsiți și să vă continuați drumul, vă anunțăm că lacul Ochiul Beiului se află la câteva sute de pași de această cascadă.
Acest lac este cel mai minunat lucru din parc. Perioadă.
În cele din urmă, am lăsat în urmă și Ochiul Beiului. Poteca continuă, până la 12 metri înălțime, Cascada Beușnița. Este format din mai multe cascade mai mici pe stâncile mari, mușcate și merită să vă plimbați pentru a o vedea din cât mai multe unghiuri.
Provocarea fotografului: mi-a fost foarte greu să surprind frumusețea Cascadelor Beușnița. A face o poză cu întreaga cascadă este aproape imposibil, deoarece există atât de multe cascade pe fiecare parte. În cele din urmă, mi-au plăcut unele dintre aceste fotografii, cele mai bune care au fost luate din unele părți.
Cascada Beușnița este sfârșitul drumeției noastre perfecte. Acum întoarceți-vă și bucurați-vă din nou de toate aceste frumuseți la întoarcere. 🙂
Informații esențiale pentru drumeții: |
---|
|
Cea mai cunoscută oprire: Cascada Bigăr
Dintre toate cascadele fabuloase din Nera Gorge-Beușnița, Bigăr este cel mai ușor de accesat (la 5 minute de mers pe jos de parcare) și, de asemenea, cel mai popular de vizitat. Stâncile în formă unică acoperite cu mușchi și licheni ne aminteau de o ciupercă mare
Spre deosebire de toate atracțiile menționate mai sus, care se află în zona de vest a parcului, Bigăr este situat în zona de nord-est. De acolo nu pornesc trasee de drumeție, deci este logic să o adăugați ca oprire la începutul sau la sfârșitul călătoriei.
Parcurgând un drum lung: drumeții Nera Gorge
Cheile Nera este una dintre cele mai sălbatice chei din România. Am menționat deja drumeția din acest defileu care începe cu tunelurile. Ei bine, această drumeție este de fapt una foarte lungă dacă o faci până la capăt. De la Sasca Romana la Sopotu Nou, este nevoie de aproape 2 zile pentru a fi finalizate. Cam pe la jumătatea drumului, puteți găsi Lacul Dracului, celălalt lac unic al acestui parc național.
Planul nostru a fost să urcăm spre lacul de la Sasca Romana și înapoi ca o excursie de zi. Ceea ce nu știam este că cu câțiva kilometri înainte de a ajunge la lac, există o traversare pe râul Nera. Adică există un semn care indică evident că poteca continuă pe partea cealaltă, dar nu există nici un pod sau o frânghie. Presupunem că ar trebui să-ți scoți pantofii și să traversezi râul. Poate o puteți face în august, dar nu am putea face acest lucru în mai. Râul era mult prea adânc de traversat.
Așa a fost ideea să ne întoarcem înapoi. Plimbarea de-a lungul Nerei este drăguță (totuși, nu este râul tău clar, totuși a fost destul de noroios în acea perioadă a anului), au existat niște ziduri de stâncă impresionante pe parcurs, totuși, am fost un pic dezamăgiți. Punctul culminant al acestei drumeții ar fi fost Lacul Dracului.
După cum ne-am dat seama, există un alt mod de a accesa acest lac: trecând pe lângă Podul Bei pe un drum forestier îngust, apoi luând poteca marcată de dungi albastre către Lacul Dracului. Dacă am fi știut mai devreme ... Deci nu am văzut Lacul Dracului până la urmă, dar am găsit o scurtă drumeție către o altă cascadă de basm.
Cea mai bună drumeție scurtă: Cascada Șușara
Dacă sunteți în căutarea unei trasee de drumeție scurtă, ușoară și plină de satisfacții, este traseul către Cascada Șușara. Se desfășoară de-a lungul pârâului Șușara, care este un flux perfect clar, cu o mulțime de mici cascade și bazine. Singura parte provocatoare este un scurt canion în care lanțurile ne-au ajutat să traversăm pâraia superficială. A fost distractiv. În plus, am văzut o salamandră localizată în canion.
Cascada Șușara este la capătul acestei trasee. Are 15 metri înălțime și coboară în două cascade. Stancile mari din jurul piscinei creeaza un loc perfect pentru picnic.
Informații esențiale pentru drumeții: |
---|
|
Unde să stai?
Iată, așadar, o altă dovadă că acest parc național este în afara bătutului: cazarea este rară în zonă. Nu am găsit prea multe opțiuni online. Sasca Montana este un sat foarte mic, iar acele câteva camere pe care le-am găsit online au fost epuizate. Ar fi fost locul ideal unde să stea, deoarece Sasca Montana este aproape de toate traseele din acea zonă.
Am ajuns să rămânem în Reșița. Este un oraș mai mare, totuși nu aș putea spune că avem prea multe opțiuni. Dar cel mai rău conducea cam 1,5 ore de două ori pe zi pe drumurile acelea rele.
Dacă ești mai aventuros, poți alege să dormi într-un cort. În Camping Valea Beiului sau în orice poiană găsiți potrivite - atât timp cât părăsiți zona așa cum ați găsit-o.