add wishlist show wishlist remove wishlist add compare show compare remove compare preloader

Avertismente de la BNR legate de programul „Noua Casă”: de ce dublarea plafonului e periculoasă

Guvernul vrea să îmbunătățească programul Noua Casă, un program care transformă de fapt Prima Casă. Numai că ideile puse pe hârtie deocamdată ar putea crea niște deranj în piață. Avertismente vin inclusiv de la BNR. 

Programul Prima Casă devine istorie, dar această formă de sprijin guvernamental nu va dispărea, ci va fi, de fapt, redenumită. E vorba de programul Noua Casă, la care Guvernul lucrează în această perioadă și despre care a oferit câteva detalii în spațiul public.

Cel mai important aspect e cel legat de creșterea plafonului de garantare. Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, a vorbit despre o dublare – de la 70.000 de euro la 140.000 de euro. Este o idee periculoasă pentru că, spun economiști, efectul imediat ar fi acela al creșterii prețurilor. 

Practic, locuințele se vor scumpi accelerat, iar cei care vor apela la acest program riscă să se îndatoreze foarte mult.

Avertisment de la BNR legat de programul Noua Casă

Eugen Rădulescu, director al Direcţiei de Stabilitate din BNR, dă de înțeles că ideea dublării plafonului de garantare e una periculoasă.

„Propunerea pe care o are Guvernul în momentul de faţă de majorare a plafonului pentru noua primă casă are în vedere a păstra o piaţă care poate, altminteri, să fie sub presiune, legat de faptul că unii oameni câştigă mai mult, alţii mai puţin, unii stau pe ajutoare de şomaj… Situaţie care nu încurajează, în orice caz, investiţiile imobiliare. Punctul de vedere al Direcţiei din care fac parte este că o majorare a plafonului trebuie tratată cu foarte multă prudenţă. A existat chiar şi în CNSM o propunere în acest sens, respectiv de transformare mai degrabă într-un program cu caracter social a sistemului de „Prima Casă”.El se transformase într-un program care ducea la cumpărarea de case de vacanţă, case pentru închiriere, or nu aici este obiectivul pe care l-a avut Guvernul în momentul în care a lansat acest program”, a declarat Rădulescu.

Eugen Rădulescu susține că prețurile vor crește accelerat, lucru care nu poate fi evitat dacă Guvernul nu renunță la idee.

„Sigur că, în măsura în care se va majora plafonul de garantare din fonduri publice, va antrena în mod inevitabil o tendinţă de creştere a preţurilor pieţei, nu putem să evităm aşa ceva şi numai dacă are o amploare mare. Dacă se vor da 10.000 de credite este una, dacă se vor da 50.000 de credite este alta. Personal, aş fi mai prudent, nu aş merge la ideea de dublare a plafonului de la 70.000 la 140.000 de euro. Ar trebui să o luăm uşor-uşor, în cazul în care va mai fi nevoie. Să nu uităm că înainte de apariţia acelei blestemăţii care a fost darea în plată, piaţa imobiliară se aşezase foarte bine, iar „Prima Casă” putea foarte bine să dispară. A apărut acea ciudăţenie ca nicăieri pe faţa pământului şi piaţa imobiliară s-a blocat în ultimul hal. Nu suntem acum în această situaţie, dar oricum ar fi mai e de lucru până să avem o piaţă funcţională a creditului ipotecar”, a subliniat oficialul BNR.

Program social sau ajutor pentru dezvoltatori?

Potrivit programului aprobat în primă lectură de Guvern, se prevede o dublare a plafonului de garantare – până la 140.000, dar și creșterea garanției din partea statului – până la 80% din valoarea creditului acordat prin Noua Casă.

„Este o modificare substanţială, radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuinţele de până la 120 de metri pătraţi, astfel încât cei care au posibilitatea şi doresc să acceseze o astfel de facilitate să poată achiziţiona şi apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piaţă prin programul ‘Prima casă'”, spunea Ionel Dancă.

Analiștii economici cred, însă, că noile condiții stabilite de guvernanți îi vor ajuta mai mult pe dezvoltatori.

„Cred că modificarea programului Prima Casă prin creșterea plafonului este stupidă, pentru că, de fapt, ajută interesele unor dezvoltatori în această industrie și nu interesele consumatorilor. Dacă îți cumperi un imobil astăzi, îți recuperezi investițiile în 25 de ani, ceea ce este foarte lung, iar banii trebuie recuperați în 15, maximum 17 ani. Per total, piața imobiliară va avea o scădere și acest trend nu poate fi anulat sau întors indiferent de toate forțele care se vor pune în mișcare”, spune Iancu Guda, analist economic.

citiți mai multe despre: Totul despre Noua Casă